Home      Carte Oaspeti     Contact
Click aici pentru a asculta predica saptamanii

Înalt Prea Sfintia Sa Doctor Antonie Plamadeala

este al treilea ctitor al Mânastirii Brâncoveanu de la Sâmbata de Sus Ales în anul 1982 Arhiepiscop al Sibiului, Mitropolit al Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului. Înalt Prea Sfintia Sa Doctor Antonie Plamadeala a rezidit din temelie incinta Mânastirii Brâncoveanu, lucrare începuta în anul 1985. Sub îndrumarea sa directa s-au facut reparatii capitale si s-a restaurat pictura de la vechea biserica brâncoveneasca. Împrejurul ei s-a ridicat din temelii incinta în stil brâncovenesc, în forma de patrulater, potrivit traditiei ortodoxe românesti, compusa din doua corpuri masive de cladiri cu doua nivele - unul spre nord si altul spre sud; trei foisoare sculptate în piatra împodobesc incinta în exterior ai interior. Corpul de cladiri asezat pe latura de nord cuprinde între altele, la parter, o trapeza încapatoare, bucatarie si chilii, la etaj, casa brâncoveneasca, o mare biblioteca, un arhondaric, iar la mansarda muzeul unde sunt expuse icoane vechi pe sticla si lemn si obiecte de patrimoniu colectionate de Înalt Prea Sfintia Sa Doctor Antonie Plamadeala, toate aceste spatii marturisind intentia de a face din Mânastirea Brâncoveanu un centru de spiritualitate ortodoxa si de cultura româneasca.

Ca o recunoastere a meritelor si suferintelor domnitorului martir, ctitorul Mânastirii de la Sâmbata de Sus, Constantin Brâncoveanu împreuna cu cei patru fii ai sai, Constantin, Stefan, Radu si Matei si cu ginerele sau, sfetnicul Ianache, acestia au fost canonizati la 21 iulie 1992 de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, iar sarbatorirea lor înscrisa în calendarul ortodox sub denumirea de "Sfintii Martiri Brâncoveni" se face în 16 august.

Dupa 208 ani de la darâmarea ei în anul 1785, Mânastirea Brâncoveanu a reînviat în ziua de Duminica, 15 august 1993, la sarbatoarea "Adormirea Maicii Domnului", când s-a sfintit biserica noua ce poarta hramul Sfintilor Martiri Brâncoveni, ca si întreaga mânastire. Sfintirea a fost savârsita de catre Sanctitatea Sa Bartolomeos I, Arhiepiscop al Constantinopolului, Noua Roma, Patriarh Ecumenic, de catre Prea Fericitul Parinte Teoctist, Arhiepiscop al Bucurestiului, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al României, de catre Înalt Prea Sfintia Sa Doctor Antonie, Mitropolit al Transilvaniei, Crisanei si Maramuresului si de alti înalti ierarhi, preoti si diaconi.


În aceasta luna, în ziua a douazeci si patra, pome

mai multe...


creat de Nettech Design