Postfaţă la cartea intitulată „Veniţi de luaţi bucurie”

Un cuvânt lămuritor

Ca âncheiere la cartea de faţă, m-am gândit să prezint un cuvânt lămuritor. Acest cuvânt lămuritor mi-l âncep cu o amintire.

Era pe la ânceputul lui mai, din anul 1954. Mă găseam atunci, ca ânchinător şi ca vizitator, la Mănăstirea Maicii Domnului din localitatea Tudor Vladimirescu, din apropiere de Tecuci, cunoscută de toţi ca „Mănăstirea Vladimireşti”. Mă dusesem acolo şi cu intenţia şi cu dorinţa de a o ântâlni pe Maica Teodosia – Zorica Laţcu, despre care ştiam, dar âncă nu ajunsesem să o cunosc; âi cunoşteam doar unele din minunatele poezii pe care le tipărise.

La Mănăstirea Vladimireşti l-am ântâlnit pe Părintele Ştefan Slevoacă, care pe atunci era preot la Câmpulung Moldovenesc. Am spus „l-am ântâlnit pe Părintele Ştefan Slevoacă, sau puteam să spun că „Părintele Slevoacă m-a ântâlnit pe mine”. Fapt e că ne-am ântâlnit, iar după ântâlnirea noastră am ajuns la concluzia că de fapt „Dumnezeu ne-a ântâlnit pe noi”. Veţi afla ândată de ce.

Părintele Slevoacă avea un mare necaz: fiica lui, pe nume Sanda, ân urma unei meningite, âşi pierduse vederea la vârsta de 11 ani. Trecuseră de atunci doi ani, iar Sanda nu se putea âmpăca cu noua situaţie şi Părintele Slevoacă şi soţia sa nu ştiau ce să facă pentru a o linişti şi a se linişti ei ânşişi. Întâlnirea noastră a fost o minune. Părintele avea nevoie de un om ca mine. Eram tânăr. Trecusem doar cu puţin de vârsta de 25 de ani. Eram licenţiat ân teologie. Aveam ân mănăstire doar un an şi eram călugăr. Toate acestea erau lucruri obişnuite; nimic nu era deosebit ân ele. Ceea ce âmi dădea ânsă o competenţă ân âmprejurarea de atunci, pe lângă cele enumerate mai sus, era faptul că cele realizate erau toate âmplinite ân condiţiile lipsei de vedere. Poate că purtam ân suflet lumina pe care mi-a dorit-o Mitropolitul Nicolae Bălan, care mi-a adresat cuvintele: „Să ai lumină ân suflet”.

Părintele Ştefan Slevoacă a considerat ântâlnirea noastră ca un dar de la Dumnezeu, iar pe mine m-a văzut ca un „trimis al lui Dumnezeu” ân folosul fiicei sale şi a familiei ân general. La fel m-am considerat şi eu şi am ânţeles ântâlnirea noastră de atunci ca o confirmare a unei ândrumări, pe care mi-a dat-o Părintele Serafim Popescu din mănăstirea noastră, când am mărturisit că sunt nelămurit şi nedumerit şi că mă ântreb: „Cu ce voi putea să fiu eu de folos oamenilor ân situaţia mea de simplu monah”. La aceasta Părintele Serafim mi-a răspuns: „Nu te nelinişti, că şi aşa nu noi âi folosim pe oameni, ci Dumnezeu âi foloseşte prin noi, când vrea şi cum vrea El. Frăţia ta pregăteşte-te ân aşa fel ca Dumnezeu să poată lucra prin frăţia ta”. Am luat ân seamă cuvintele Părintelui Serafim, deşi, trebuie să mărturisesc, nu eram sigur de adevărul cuprins ân ele. Siguranţa am primit-o la destul de scurtă vreme, la Mănăstirea Vladimireşti.

În chip asemănător s-au ântâmplat multe lucruri ân viaţa mea. Aşa s-a ajuns la tipărirea celor 9 cărţi ale mele, şi tot aşa s-a ajuns şi la cartea de faţă. „A lucrat mai mult Dumnezeu decât omul.” După cum aş putea zice că „a lucrat Dumnezeu prin oameni”. Şi âncă şi mai mult: „Dumnezeu a rânduit lucrurile ân aşa fel âncât aceste cărţi să existe şi să-şi facă lucrarea”.

Cartea de faţă este alcătuită din gândurile mele. Cuprinse ân cele 9 cărţi de până acum, precum şi ân diferite articole sau pe casete. În acest ânţeles, cartea este a mea, „âmi aparţine”. Cartea de faţă ânsă nu este a mea după alcătuirea ei. De aceasta s-a ocupat prietenul meu Ionuţ Gânscă, Absolvent al Academiei de Arte Vizuale „Ioan Andreescu”, iar acum la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj. El a avut şi iniţiativa pentru această carte aşa cum se prezintă ea şi tot el a scos din cărţi, din articole şi de pe casete, gândurile mele şi le-a grupat pe idei. Din acest punct de vedere cartea nu este a mea, ci a prietenului meu Ionuţ.

Aşa cum odinioară, ânainte cu aproape o jumătate de secol, m-am ântâlnit cu Părintele Slevoacă, şi ne-am mers prietenia âmpreună ân vremea vieţii Părintelui şi ne-o continuăm şi după aceea, tot aşa se ântâmplă şi cu prietenia dintre mine şi Ionuţ Gânscă, deocamdată concretizată ân cartea de faţă, care este şi a mea şi a lui, cum este şi a lui şi a mea.

La sfârşitul acestor rânduri lămuritoare, dau slavă lui Dumnezeu pentru tot ce s-a făcut ca acestă carte să existe şi le mulţumesc tuturor care au colaborat ân vederea existenţei cărţii de faţă. Mă gândesc la cei care au lucrat direct sau indirect, la cei care au contribuit financiar, pentru a se putea realiza această carte pe care o trimitem cu toţii ca să-şi facă lucrarea de ânmulţire a bucuriei, ea fiind o invitaţie la bucurie prin titlul ei: „Veniţi de luaţi bucurie”. Să ne bucurăm aşadar toţi de Părintele Ceresc, „de la care vine toată darea cea bună şi tot darul desăvârşit”, şi de la care şi prin care s-a ajuns şi la cartea de faţă, pe care o dorim lucrătoare de bucurie pentru toţi cei ce o vor citi sau vor citi din ea.

Arhimandritul Teofil